...
CS CLUB SCHYSST
MOT MOBBNING MOT FRÄMLINGSFIENTLIGHET MOT RASISM MOT KRIMINALITET MOT VÅLD MOT DROGER
TILLSAMMANS MED DIG

På riktigt – Mobbning orsakar brustet (krossat) hjärta

Brustet hjärta eller krossat hjärta är inte bara ett talesätt. Forskning visar att bland annat mobbning kan förorsaka syndromet Broken Heart - Takotsubokardiomyopati (TK) också kallat stressinducerad kardiomyopati. Åkomman kan vara allvarlig och leda till en rad hälsoeffekter, bl.a. symtom på hjärtinfarkt, hjärtattack och bråd död.
Mobbning orsakar brustet (krossat) hjärta, på riktigt

Mobbning skapar kraftfull oro, rädsla samt osäkerhet och får hjärnan att gå upp i ständig försvarsberedskap. Att känna sig ovälkommen, oaccepterad, isolerad, utfryst, utsatt, ledsen, frustrerad och arg skapar stor emotionell påverkan och stress. Möjligheten för återhämtning är liten, särskilt eftersom det mobbade barnet har skolplikt och därmed i princip dagligen under veckorna tvingas att utsättas för sina mobbare. Likadant är det för vuxna som är tvungna att gå till jobbet där mobbning förekommer emot dem. Ytterligare faktor som gör att offret inte får vara ifred är nätmobbningen, som ytterligare ökar stressen och gör det mycket svårt för hjärnan att hantera.

Högst intressant och troligen banbrytande är forskning som utförts i Schweiz, där man via MRI hjärnscanning påvisat att det hos TK-patienter finns störning i hjärnfunktioner samt i kontakten mellan hjärnregioner som processar känslor och regioner som kontrollerar undermedvetna kroppsfunktioner. Forskarna hypotetiserar att stress och överstimulering av det autonoma nervsystemet stör hjärtats funktion, vilket i sin tur leder fram till att hjärtats vänstra halva antar formen av en japansk bläckfiskfälla (takotsubo), genom att ballongliknande svälla i nederdelen medan ovandelen förhåller sig smal. Syndromet leder vidare till effekter som liknar hjärtinfarkt och kan i värsta fall leda till döden. Vidare berättar forskarna att den autonoma nervsystemsfunktionen också är kopplad till andningsapparaten och matsmältningssystemet, mage och tarm. Även här kan störningar p.g.a. stress uppstå. När centra som hanterar stress och känslor störs, nedsätts och inte längre fullt ut kan kommunicera kan den drabbade personens stressresponser störas varvid risken för utvecklande av stressinducerad kardiomyopati ytterligare ökar.  (1)

Forskningen som kopplar mobbning till verkligt brustet hjärta har ännu inte nått så långt, eftersom man inte upptäckte stressyndromet förrän på 1990-talet. Klart fastställt är dock att mobbning orsakar en våg av stressrelaterade symtom samt följder i både kropp och hjärna. Kanske har här aktuella forskare kommit fram till en delförklaring varför mobbade personer även kan drabbas av störningar i mage och tarm och utveckla former av ätstörning, viktproblem, födointolerans o.s.v.?

Enligt Suntarbetsliv i Stockholm upptäcktes det första fallet av ”krossat hjärta-syndrom” i Sverige i samband med att en kvinna sökte vård för hjärtproblem. Det visade sig att kvinnan under lång tid varit utsatt för mobbning på jobbet, som lett till stark stress med vidare konsekvenser. (2)

Enligt internetmedicin.se (3) och andra källor så drabbas äldre kvinnor oftare än män, men stressinducerad kardiomyopati ses såväl hos yngre kvinnor och män samt också hos barn.

CS CLUB SCHYSST är via egen forskning sedan 1991 fullt införstått med de hälsoeffekter som blir resultatet av mobbning. Fler inlägg kommer att följa för att klarlägga mobbningskonsekvenser, anekdoter, evidens och den forskning som finns. Fullständigt tydligt är att mobbning måste tas på allvar. Det är ett folkhälsoproblem som kostar Sverige mellan 30-70 miljarder årligen samt ovärderligt personligt lidande av olika slag.

Referenser:

 1. Altered limbic and autonomic processing supports brain-heart axis in Takotsubo syndrome, Christian Templin et al., 2019.
 2. Mobbning fick hjärtat att brista, Suntarbetsliv, 2014.
 3. Takotsubokardiomyopati (stressinducerad kardiomyopati), Elmir Omerovic och Karl Swedberg, internetmedicin.se, 2013
Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Picture of CS Club Schysst - Dj Jerker

CS Club Schysst - Dj Jerker

Med bred erfarenhet från mobbning, yrkeserfarenhet, akademisk utbildning och forskning ämnar jag låta kunskapen nå vidare för att hjälpa barn, ungdomar och samhället att om möjligt bli schysstare. Det är tillsammans vi når förändring. För att ändra samhället måste vi börja med oss själva. Historisk kunskap gör det möjligt att lättare bygga framtiden.

6 tankar kring ”På riktigt – Mobbning orsakar brustet (krossat) hjärta

 1. Känner igen det här.
  Jag har drabbats av svåra tarmproblem, besvärande tjockt slem ”bakom näsan” och längre ner i luftvägarna inklusive hjärtklappning .
  Jag har utsatts för mobbing i mitt arbete i 16 år. Nu sjukpenionär.
  Kan ni vänligen skicka denna information till min e-post?

  1. Hej, Saknar nästan ord varje gång någon berättar om sina erfarenheter av mobbning. Känner igen mig i det du beskriver. Mobbningen, särskilt långvarig sådan, stressar och påverkar både hjärna och kropp med olika hälsoeffekter som följd. Tyvärr har forskning ännu inte kommit så långt inom detta område, hur hjärnans funktioner på verkar kroppen, vice versa, men det finns rön som förtäljer att negativa känslor, utsatthet och stress påverkar mag-tarm floran negativt, med imbalans som följd. Då finns risk att patogener såsom bakterier, svamp, mögel och parasiter får överhand, vilket ger vidare hälsoeffekter. Klart är att mobbning inte är att leka med och att samhället måste ta det på allvar och sätta in kraftfulla förebyggande åtgärder samtidigt som akut åtgärdande av mobbningssituationer i skola och på jobb måste till. Tack för att du berättade. Mailar dig informationen senare ikväll. Mvh Jerker

 2. På mitt nuvarande arbetsplats mobbning blomstrar i allt möjligt utsträckning . Kränkningar, utfrysningar, härskartekniker och fysisk bestraffning. Om du tillhör till dem som har blivit obekväm för chefen får du mer och sämre arbete.

  1. Hej,
   Tyvärr ser det allt för ofta ut så som du beskriver. Ett alternativ till att få mer och sämre arbetssysslor är att inte få några alls och bli fråntagen de man hade. Väldigt tråkigt men båda sätten syftar till att få bort den anställde, få den att säga upp sig. Det stressar enormt att utsättas för dessa mobbningstekniker. Finns olika anledningar till att kunna drabbas av denna mobbning och maktmetodik. En är att sköta sitt jobb mycket bra, bättre än andra. Ytterligare är att komma in som ny med kunskap som inte fanns eller inte släppts fram. Ännu en är att våga säga ifrån om sådant som kan förbättras eller är helt tokigt.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Håll kontakt och var schysst

Vill du få uppdatering rörande CLUB SCHYSST nyheter och evenemang, skriv din E-post i rutan nedan och klicka på prenumerera.

Din E-post sparas enligt vår Integritetspolicy