...
CS CLUB SCHYSST
MOT MOBBNING MOT FRÄMLINGSFIENTLIGHET MOT RASISM MOT KRIMINALITET MOT VÅLD MOT DROGER
TILLSAMMANS MED DIG

Kan man mobba sig själv? Om självmobbning!

Det pratas en del (men inte tillräckligt) om mobbning där en eller flera individer utsätter andra. Ännu mindre omtalat men väldigt viktigt att framföra är det som CLUB SCHYSST kallar självmobbning. Här ges en del exempel samt idéer om vad som är bra att tänka på.
Det är vanligt att mobba sig själv. Det kan kallas för självmobbning.

Det är mycket vanligt att inte vara schysst mot sig själv. Att upprepat på omedvetet eller medvetet sätt nedvärdera sig själv kan kallas för att mobba sig själv, eller självmobbning. 

Självmobbning kan ske genom känsla, tanke, ord och handling. Orsakerna kan vara många. En av dem är att bli utsatt för mobbning från andra. Då sänks ofta självkänslan och man kan lätt börja tvivla på sig själv och anklaga sig för att vara annorlunda och så som mobbarna säger att man är och ser ut. Vi är alla olika och hanterar sådant som mobbning individuellt, men forskning och erfarenhet säger att självkänslan och självförtroendet hos många drabbade sänks. Mobbning orsakar även stress som också gör att man kan må dåligt. Om ingen kamrat eller vuxen lyssnar, ger stöd eller åtgärdar kan det kännas extra jobbigt. Om ingen bekräftar att mobbning sker och verkar för att mobbningen ska sluta, så är det lätt att tänka tanken att det är en själv det är fel på. 

Känslor som uppstår vid mobbing kan vara väldigt jobbiga att hantera, särskilt om man inte kan klä känslorna i ord och få hjälp av någon. Känslor som oro och rädsla kan gnaga, urholka och leda till ångest, depression och trauma. Mycket av det som då händer inom en kan vara omedvetet, även om man är fullt medveten om själva mobbningen. Känslor kan leda till att man tänker, säger eller gör saker som inte är bra för en själv. Det som sedan händer är att känslorna kan bli ännu tyngre och mörkare vilket leder till ännu mer indirekt eller direkt självmobbning. 

Självmobbning genom handling kan ske genom att man gör sig själv fysiskt illa för att lätta på känslor eller för att man tycker illa om sig själv. Andra typer av handling som också innebär självmobbning är att man mobbar andra. En mobbare visar nämligen på svaghet och oförstånd. Även om det en tid kan fungera att få rädslorespekt så håller det inte i långa loppet. Det är inte ovanligt att de som tidigare i livet mobbat, väldigt bittert ångrar sig och mår dåligt. Mobbningen mot andra kan vända till självmobbning. 

Andra typer av självmobbning genom handling är att missbruka något, exempelvis droger, alkohol, pengar, sex, relationer, mat, sömn, dataspel etc. Missbruk kan vara ett sätt att försöka ta sig ur jobbiga känslor och levnadsförhållanden. Både den som mobbar och den som mobbas riskerar att hamna i missbruk. 

Kriminella handlingar kan också räknas in under självmobbning. Som kriminell ställer man sig själv utanför samhället och inte sällan drabbar kriminalitet såsom missbruk andra människor också. Skuldbördan kan bli mycket tung att bära och det falska ”roliga och spännande” som kan vara förknippat med kriminaliteten vänder snabbt till att istället bli en börda. 

Att inte välkomna andra genom främlingsfientlighet eller rasism är också en typ av självmobbning. Så som man är mot andra är man också mot sig själv. För vissa känns det inte så, men tittar vi under den tuffa fasaden så sker troligen ”avståndstagandet” för att man inte kommit så långt i sin personliga utveckling eller inte mår så bra. 

Mindervärdeskomplex kan också sägas vara en typ av mobbning. Denna typ av komplex brukar vara att man på något sätt tycker illa om sig själv. Fixering kan ske för att man får för sig att någon kroppsdel inte är fin tillräckligt, eller för att man inte tycker sig kunna saker tillräckligt bra. När man är ung och börjar bli medveten om sig själv är det vanligt att under perioder drabbas av mindervärdeskomplex. Kom ihåg att det inte är utsidan som räknas, utan insidan, hur man är mot sig själv och andra.  

Mycket viktigt är att försöka se och förklara vad som händer inom sig själv. Som ung kan det vara svårt. Då är det läge att ta hjälp av vuxna som lyssnar, tipsar och hjälper. 

För att åtgärda självmobbning gäller det att bli medveten om orsaker, känslor och vad som händer. Det gäller att erkänna för sig själv, antingen att man inte kan hjälpa vad som händer, eller att man har något att arbeta med. Om erkännandet inte sker så är det omöjligt att göra något åt och komma vidare. 

Ingen kan förändra världen eller sig själv, utan att börja med just sig själv. Låt ingen på dumt och falskt sätt tala om för dig vem du är. Var ärlig och schysst mot dig själv. Att bli sin egen bästa vän är viktigare än att ha en massa andra vänner och rädslorespektvänner.

Har du några tankar och tips efter att ha läst artikeln, skriv gärna en kommentar här nedanför.  

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Picture of CS Club Schysst - Dj Jerker

CS Club Schysst - Dj Jerker

Med bred erfarenhet från mobbning, yrkeserfarenhet, akademisk utbildning och forskning ämnar jag låta kunskapen nå vidare för att hjälpa barn, ungdomar och samhället att om möjligt bli schysstare. Det är tillsammans vi når förändring. För att ändra samhället måste vi börja med oss själva. Historisk kunskap gör det möjligt att lättare bygga framtiden.

4 tankar kring ”Kan man mobba sig själv? Om självmobbning!

    1. Tack Jonna för din kommentar, och för att det finns fler som tänker i dessa banor. Väcker man tanken så kan det potentiellt sett gå att växa som människa.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Håll kontakt och var schysst

Vill du få uppdatering rörande CLUB SCHYSST nyheter och evenemang, skriv din E-post i rutan nedan och klicka på prenumerera.

Din E-post sparas enligt vår Integritetspolicy